Hundtandkräm bäst i test – 5 bästa tandkrämerna för hund!

Hundtandkräm är det bästa sättet att hålla hundens tänder rena och hålla andedräkten intakt. Nedan visar vi de 5 bästa tandkrämerna för hund och jämför deras effektivitet, smak, lätthet att använda och andedräkten efter användning. Vi utforskar därefter vilken hundtandkräm som är bäst i test och ger en överblick på hur man ska tänka när man väljer hundtandkrämer.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar.

Hundtandkräm bast i test

Bäst i test: Diaform hundtandkräm

Diaform hundtandkräm
Lätt att använda
Motverkar tandsten
Billig
Förbättrad andedräkt
Ingen smaksättning

Vi utser Diaforms hundtandkräm till bäst i test. Den är inte bara rekommenderad av oss, utan har ett genomsnittligt betyg på 5/5 hos med24.se! Diaform har lagt fokus på att motverka tandsten och vårda tänderna långsiktigt. Samtidigt gillar vi på DjurJohnny.se verkligen att den är så bra för andedräkten! Trots att den inte är smaksatt lyckas den få bort dålig andedräkt.

Vi gillar hur lätt den är att använda, den glider duktigt på tänderna och används med enkelhet med en vanlig mjuk tandborste.

Det negativa är dock att den inte har någon smak. Då har verkligen inte hunden något att tycka om med tandborstningen. Det vi inte heller gillar är att man måste skölja rent efteråt, men det är tyvärr det man måste göra för att vårda tänderna ordentligt.

Bäst tandhygienkit för hundar: AFP ‘Sparkle’ med jordnötssmörsmak

AFP Sparkle tandkrämskit
Prisvärt
Smak av jordnötssmör
Enkel att använda
Både fingerborste och vanlig tandborste
För liten tub tandkräm

AFP Sparkle Tandvårdsset är en lösning vi på DjurJohnny verkligen gillar. Detta komplett set är designat för att underhålla hundens mun, och det gör jobbet utmärkt! Alla komponenter settet är noggrant utformade för att ge hunden bästa möjliga tandvård.

Detta ingår i kittet:

  • 1x Tandborste
  • 1x Fingertandborste
  • 1x 60 g hundtandkräm med jordnötssmörsmak

Tandkrämen innehåller ett ämne som kallas “natriumvätekarbonat”. Detta ämne fungerar effektivt, tränger djupt ner i sprickorna och gör rent även på de mest svåråtkomligare ställena.

Det vi gillar allra mest är dock prisvärdheten. Visst, tandkrämen verkar uppskattas av de flesta hundar, men att man får en vanlig tandborste, fingertandborste OCH hundtandkräm för den låga prislappen är otroligt. I skrivande stund kostade det endast 139 kr för kittet (!)

Den populära klassikern: Petosan tandkräm för hund

Petosan tandkräm för hund
Rengör effektivt
Motverkar dålig andedräkt
Uppskattad smak
Rekommenderad av veterinärer
Måste skakas

Petosan hundtandkräm uppfyller alla förväntningar man har när det kommer till tandvård för både katter och hundar. Det är en tidlös klassiker som rekommenderas av veterinärer.

Kycklingsmaken är mycket uppskattad av hundar, vilket också gör att de inte blir lika stressade när det är dags att borsta tänderna.

Det bästa med Petosans tandkräm är att den effektivt tar bort plack, tandsten och överflödiga bakterier. Detta kombinerat med en lite bättre hundtandborste leder till riktigt bra andedräkt!

Det som skiljer den lite från andra tandkrämer för hundar är att man inte behöver skölja efteråt. Det är bara att lägga på lite tandkräm på borsten, och noggrant borsta försiktigt. Vi på DjurJohnny gillar den verkligen, men tycker att den är något dyr.

Bäst smak: Virbac hundtandkräm

En tub och förpackning med tandkräm för hundar som smakar kyckling
Smakar kyckling!
Specialanpassad för hundar
Enzymsystem som hjälper till att motverka plack

En av de mest effektiva hundtandkrämerna är den här tillverkad av Virbac. Visst, designen ser otroligt tråkig ut, men både smaken och dess förmågor väger upp för det. Den kan användas på både katter och hundar, men är speciellt utformad för hundar.

Till skillnad från andra tandkrämer för hundar så jobbar den här också för att motverka tandsten. Inte bara är den bra på att få bort plack från tänderna, den motverkar också påbyggnaden!

Tandkrämen accepteras dessutom av de allra flesta hundarna på grund av den goda kycklingsmaken. Den till och med luktar gott! Med fördel kan den till och med ligga kvar i munnen efter tandborstning för ytterligare skyddande förmåga – och hunden accepterar det.

Bäst premiumval: Avident tandkräm hund

En vit förpackning med tandkräm för hundar tillverkad av Avident
Passar både katter och hundar
Förebygger och tar bort plack
Kommer en fingerborste i förpackningen
Dyr

En lite dyrare tub hundtandkräm är den här från Avident. Dock är den nästan dubbelt så stor i storleken som testvinnaren, och inkluderar även en fingerborste. Det gör prislappen betydligt mer överkomlig. Tyvärr är det inte alla hundar som accepterar den i munnen på grund av smaken, vilket ger den ett stort minus från vår sida.

Den gör däremot sitt jobb väldigt bra. Den både plockar bort och motverkar plack på tänderna på ett riktigt effektivt sätt, trots att man kanske inte lyckas komma åt all

Bästa hundtandkrämen

Hur väljer man den bästa hundtandkrämen?

Att välja den bästa hundtandkrämen är svårt eftersom man faktiskt inte kan veta utan att ha testat den på riktigt. Nedan är en lista på kriterier som är extra viktiga när man väljer hundtandkräm, dessa inkluderar om vårdförmåga, smak, ingredienser och lättillgänglighet.

  • Vårdande effekt: Den främsta uppgiften för hundtandkrämen är att förebygga, samt ta bort plack och tandsten för att ge hunden bättre hälsa i munnen. Produkten bör också ha ingredienser som ger fräsch andedräkt.
  • Smak: Det är otroligt mycket lättare att få hunden att låta dig borsta tänderna om de tycker den smakar gott. Det finns olika smaker på marknaden som kyckling, nötkött, vanilj och mint (de mest populära är köttsmakerna).
  • Ingredienser: Vissa ingredienser kan faktiskt vara farliga för hunden. Till exempel innehåller vissa tandkrämer för människor xylitol, vilket enligt giftinformationscentralen är giftigt för hundar. En bra hundtandkräm ska inte innehålla socker, konstgjorda sötningsmedel eller grova slipmedel.
  • Lättillgänglighet: Visst är det viktigt att hundtandkrämen är bra, men den måste också vara lätt att köpa. Om produkten bara finns i specialbutiker eller beställas på nätet kan det bli komplicerat att alltid ha en i badrumsskåpet.

Vilka ingredienser ska man undvika i hundtandkräm?

Det finns en rad ingredienser som är dåliga att ha som ingredienser i hundtandkräm, ibland direkt farliga. Nedan är en lista på ingredienser att undvika i hundtandkräm vilket inkluderar xylitol, alkohol, fluor och oljor.

Xylitol

Xylitol, ett sötningsmedel vanligt i många tandkrämer, kan vara farligt för hundar. Enligt Svenska Veterinärmedicinska Sällskapet, kan xylitol leda till kraftigt sjunkande blodsockernivåer hos hundar och potentiellt orsaka leverskador.

Alkohol

Alkohol kan vara skadligt för hundar, även i små mängder. Det kan orsaka magirritation och leda till lever- och njurproblem.

Fluor

Trots att fluor är en vanlig ingrediens i människotandkräm kan för höga nivåer av fluor vara giftigt för hundar. Det är bäst att välja tandkräm specifikt framtagen för hundar utan extra tillsatt fluor.

Oljor

Vissa vanliga oljor kan vara skadliga för hundar. Tea tree olja, till exempel, kan vara giftig för hundar även i mycket små mängder.

Finns det naturliga alternativ till hundtandkräm?

Det finns naturliga alternativ att använda för att borsta tänderna på hundar, nedan är en lista på de.

  1. Kokosolja: Detta populära livsmedlet kan också användas som hundtandkräm. Den har naturliga antibakteriella egenskaper och de flesta hundar älskar smaken.
  2. Morot eller äpple: Genom att låta din hund tugga på dessa råa kan det naturligt skrubba bort plack och matrester från tänderna.

Är det viktigt att använda tandkräm anpassad för hundar?

Ja, det är mycket viktigt att endast använda tandkräm som är speciellt framtagen för hundar. Människors tandkräm kan innehålla ingredienser som är skadliga för hundar. Fluor till exempel, som finns i alla vanliga tandkrämer, är skadligt för hundar.

Varför är hundtandkräm så viktigt?

Om din hund drabbas av tandproblem kan det leda till allvarliga hälsoproblem. Tandsten och plack kan orsaka infektioner i tandköttet, vilket kan leda till tandlossning. Dessutom kan bakterierna sprida sig till andra delar av kroppen och orsaka mer allvarliga problem såsom hjärtsjukdomar. Enligt VeterinärMagazinet, bör hundens tänder borstas dagligen för att hålla munhälsan på topp. Något som kanske inte är möjligt för alla där ute, men försök i alla fall göra det så ofta som möjligt.

Kan man använda hundtandkräm på en valp?

Ja, du kan och bör börja borsta din valps tänder så snart som möjligt för att skapa en bra hälsorutin. Det gör också tandborstningen lättare på senare år om hunden lärt sig redan i tidig ålder. Se bara till att du använder en tandkräm som är säker och anpassad för just valpar.

Vilka ingredienser ska man ha i hundtandkrämen?

En bra hundtandkräm ska innehålla enzymer eftersom det hjälper till att bryta ner plack och tandsten.

Hur ofta ska man borsta en hunds tänder med tandkräm?

Det rekommenderas att borsta hundens tänder dagligen för att förebygga tandsten och dålig andedräkt. Om det inte är möjligt, bör man sikta på att borsta minst några gånger i veckan.

Hundtandkräm test

Hur gjorde vi vårt hundtandkräm test?

För vårt hundtandkräm test började vi först och främst utforska vilka produkter som fanns på marknaden. Genom att sedan titta på smakerna, effektivitet, kundomdömen och priser började vi jämföra tandkrämerna. Med hjälp av det vi läst i kunders recensioner och produkternas beskrivningar skrev vi sedan våra egna recensioner om alla varianter.

Källor