Spannmålsfritt hundfoder bäst i test – de 4 bästa!

Spannmålsfritt hundfoder är bra för hundar som är dåliga i magen eller allergiska. Spannmålsfri hundmat byter ut de ingredienser som annars ofta leder till allergiska reaktioner mot mer allergivänliga alternativ och är nästan alltid bättre för hundens matsmältning. Vi utforskar de 4 bästa spannmålsfria hundfodren och jämför deras ingredienser, näringsinnehåll och pris. Dessutom ger vi olika rekommendationer som är bra för olika typer av hundar, och visar vilket spannmålsfria hundfoder som är bäst i test.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar.

Spannmålsfritt hundfoder bäst i test

Bästa spannmålsfria hundfoder för känslig mage: Brit Care ‘Sensitive’

Brit Care “Sensitive”
4.8/5 i snittbetyg
Rikt på fettsyror
Skonsamt mot magen
Passar alla hundraser
Endast för vuxna hundar

Jämförelsepris: 159 kr/kg (1 kg påse), 130 kr/kg (3 kg påse), 79 kr/kg (12 kg påse)

Det bästa spannmålsfria hundfodret för hundar med känslig mage är Brit Care “Sensitive”. Det är ett foder med endast en animalisk proteinkälla (vilt hjortkött) som hundarna älskar! Dessutom är just hjortkött en av de köttsorter som är minst allergiframkallande.

Många hundfoder har kycklingfett på ingredienslistan, vilket egentligen inte brukar vara ett problem med allergiska hundar, men Brit Care har valt att strunta i även det. Istället har man valt att använda kokosolja och laxolja, vilket gör fodret extra rikt på fettsyror. Det ger de ett plus i kanten av oss på DjurJohnny.

Vi gillar också att de valt att använda växtbaserade ingredienser. Bland annat hittar vi havtorn och hjärtstilla som båda har positiva vårdande egenskaper. Det gör fodret inte bara bra för magen, utan också för hundens genomsnittliga hälsa.

Brit Care “Sensitive” har ett snittbetyg på 4.8/5 baserat på 36 omdömen vi hittat hos Arkenzoo. Recensenter nämner att hundar älskar det, och att deras hundar som har känslig mage blivit gladare.

Godaste spannmålsfria hundmaten: Edgard & Cooper lamm

Edgard Cooper “Irresistable” lamm
4.6/5 i snittbetyg
Tillverkaren donerar 1% av försäljning till välgörenhet
Klimattänk på riktigt!
Högkvalitativt kött
Lite dyrare

Jämförelsepris: 127 kr/kg (2,5 kg påse), 98 kr/kg (7 kg påse), 79 kr/kg (12 kg påse)

Den mest uppskattade spannmålsfria hundmaten sett till smaken är Edgard Cooper lamm. Förutom den riktigt uppskattade smaken av lamm, uppskattar vi även tillverkarens miljötänk! Bland annat är påsarna tillverkade av 100% biologiskt nedbrytbara material, de har till och med valt att använda kemikaliefritt bläck för att trycka designen på påsen!

Vi gillar också att Edgard Cooper har gjort en nyttig komposition ingredienser med bland annat potatis, ärtor, äpplen och morötter. Köttet är högkvalitativt och kommer från lamm som matats med gräs. För att sammanfatta ger fodret hunden alla de mineraler, vitaminer och antioxidanter de behöver – genom endast naturliga ingredienser!

Tillverkaren väljer också att donera 1% av sin försäljning till välgörenhet för katter och hundar!

För större hundar kan 12 kg-påsen vara extra fördelaktig, eftersom de där valt att göra kulorna större. Medan de övriga storlekarna har en vanlig storlek som passar mellanstora till små hundraser.

Innehållsförteckning

Färskt lammkött 41%, potatis, ärter, ärtprotein, linfrö, lammsås, solrosolja, mineraler, potatisprotein, fiskolja, mannanoligosackarider (MOS), fruktooligosackarider (FOS), morötter 0,04%, äpplen 0,04%, päron 0,04%, broccoli 0,04%, banan 0,04%, grönkål 0,04%, spenat 0,04%, rödbeta 0,04%, blåbär 0,04%, tagetesblommor, nässlor, björnbärsblad, fänkål, kummin, kamomill, citronmeliss.

Näringsinnehåll

Råprotein 25%, råolja och råfett 15%, växttråd 2,5%, råaska 7,3%, omega-6 1,7%, omega-3 0,6%, kalcium 1,0%, fosfor 0,70%.

Bästa spannmålsfria hundfodret för små hundar: Brit Care mini Yorkshire

Brit Care Mini “Yorkshire”
Omtyckt av kunderna
Bra för små hundar
Hälsosamt
Riktigt högkvalitativa ingredienser
Dyrt

Jämförelsepris: 200 kr/kg (400 g påse), 145 kr/kg (2 kg påse), 90 kr/kg (7 kg påse)

Brit Care mini “Yorkshire” är det mest högkvalitativa spannmålsfria hundfodret för små hundraser, och namnet “Yorkshire” kommer egentligen från att den är specialutvecklad för Yorkshireterriers. Fodret bjuder på en riklig blandning av lax och tonfisk, vilket ger en hög andel kött.

En av de saker vi på DjurJohnny gillar allra mest är dess stödjande egenskaper. Det erbjuder en fin mix färsk lax, tillsammans med tillsatta omega 3-fettsyror. Laxen ger enligt Kabo bättre pälskvalitet, samt stärker tandhälsa och immunförsvar.

Brit Care har även valt att inkludera Havtorn, C-vitamin, kamomill, kryddnejlika och salvia för att både förstärka immunförsvaret ytterligare och för att verka anti-bakteriellt. Vi gillar verkligen deras sammansättning av hälsosamma ingredienser. Dessutom verkar hundarna tycka om det!

Vi ser dock priset som en nackdel, i skrivande stund kostade 400 g hela 80 kr, det är ju lika dyrt som människomat! Men med tanke på att små hundraser inte äter särskilt mycket kan det absolut vara värt det.

Innehållsförteckning

Torkad lax (20 %), färskt laxprotein (15 %), torkad tonfisk (15 %), gula ärter, proteinfritt kycklingfett (med tokoferoler som konserveringsmedel), kikärter, linfrö (5 %), bovete, filtrerad proteinfri laxolja (3 %), torkade äpplen, bryggerijäst, alger (0,5 %, Ascophyllum nodosum), hydrolyserade kräftdjursskal (en källa till glukosamin, 260 mg/kg), blåbär (230 mg/kg, källa till polyfenoler 70 mg/kg & flavonoider 30 mg/kg), broskextrakt (en källa till kondroitin, 160 mg/kg), mannanoligosackarider (150 mg/kg), örter och frukt (rosmarin, citrus, gurkmeja, 150 mg/kg), fruktooligosackarider (100 mg/kg), Yucca schidigera (100 mg/kg), inulin (90 mg/kg), mariatistel (75 mg/kg), havtorn (75 mg/kg), kamomill (30 mg/kg), kryddnejlika (30 mg/kg), salvia (25 mg/kg).

Näringsinnehåll

Råprotein 30,0 %, fettinnehåll 19,0 %, vattenhalt 10,0 %, råaska 8,4 %, växttråd 2,8 %, kalcium 1,4 %, fosfor 1,1 %, omega-3-fettsyror 2,3 %, omega-6-fettsyror 2,7 %.

Canagan Country Game

Canagan Country Game
4.6/5 i snittbetyg
Tycks om av hunden
Rik på antioxidanter
Färskt och torkat animaliskt protein
Inte allergivänligt

Jämförelsepris: 184 kr/kg (2 kg påse), 135 kr/kg (6 kg påse), 122 kr/kg (12 kg påse)

Vi gillar verkligen Canagan Country Game, men tycker det är lite väl dyrt för att vara högre upp på topplistan. Det är hundmat utan spannmål med en riktigt bra smak av vilt som uppskattas av hundarna. Det som skiljer det från andra hundfoder är att den försöker efterlikna vargars naturliga föda, och Canagans tro är att försöka efterlikna hundens instinktiva behov.

Den har också bra smältbarhet, i kombination med fina ingredienser. Bland annat har den en hyfsat hög kötthalt på totalt 32% och inkluderar färsk och torkar anka, sill och torkad kanin. Den har även några procent kyckling nyberett viltkött, och kalkonfett. Så den totala kötthalten blir nog närmre 40% – riktigt högt i jämförelse med andra vi sett på marknaden.

Tillverkaren har även tagit hänsyn till hundens helhetshälsa, vilket märks genom att den är så rik på antioxidanter, vitamin A och C samt olika växter. Överlag gillar vi verkligen Canagans Country Game och gillar att de kommer med något nytt till den annars ganska trötta hundmatsmarknaden.

Baserat på de 161 recensioner vi hittade på Arkenzoo fick Canagan Country Game ett genomsnittligt betyg på 4.5/5. Det är bland det högsta vi sett, och kunder nämner att hundarna älskar maten och att de blir bra i magen av det.

Bästa spannmålsfria hundfodret

Hur väljer man det bästa spannmålsfria hundfodret?

Att välja det bästa spannmålsfria hundfodret är inte lätt, den som en hund tycker är bäst kanske inte nödvändigtvis en annan hund tycker är den bästa. Nedan är en lista på kriterier som är viktiga när man väljer spannmålsfri hundmat, dessa inkluderar ingredienserna, näringsinnehåll, hundens storlek och pris.

  • Ingredienserna: Det allra första man ska titta på är att det innehåller rätt ingredienser. Det bör vara rikt på högkvalitativa animaliska proteiner som är lätta för hunden att smälta, samt ha en balanserad mängd omega-3 och omega-6 fettsyror. Ämnen som laktos eller soja ska undvikas, då dessa ofta kan leder till allergiska reaktioner.
  • Näringsinnehåll: Fodret ska även ha rätt balans näringsämnen. Ett bra hundfoder bör ha en optimal balans protein (25%+), fett (under 15%) och kolhydrater. Protein är för att upprätthålla och bygga muskler, fett ger energi och kolhydrater är bra för att maten ska smältas lättare.
  • Passar hundens storlek: Vilken mat hunden behöver beror på dess storlek. Till exempel behöver valpar och unga hundar mer protein för att stödja deras snabba tillväxt och utveckling. Seniorhundar kan å andra sidan behöva mindre kalorier med mer fibrer.
  • Priset: Titta på vad fodret kostar per kilo och se om det passar din budget. Det är också en bra idé att testa en mindre påse för att se om hunden tycker om det, innan du spenderar flera hundra på en stor påse (även fast dessa är billigare per kilo).

Vad är spannmålsfritt hundfoder?

Spannmålsfritt hundfoder är en typ av hundmat som inte innehåller spannmål som vete, majs, ris, eller korn, och ersätter dessa med alternativa kolhydrater som potatis, ärtor eller sötpotatis.

Varför är spannmålsfri hundmat bra?

Spannmålsfri hundmat anses vara bra för hundar med allergier eller som inte tål spannmål. Denna typ av hundmat kan också ge en högre andel av protein och därför passa hundar med specifika behov eller har känslig matsmältning.

Vilka tillverkare gör spannmålsfritt hundfoder?

Några av de populäraste tillverkarna av spannmålsfritt hundfoder är:

  • Acana
  • Granngården
  • Magnussons
  • ICA
  • Carrier
Spannmålsfritt hundfoder test

Hur gjorde vi vårt test av spannmålsfria hundfoder?

För att göra vårt test av spannmålsfria hundfoder började vi först och främst med att titta på vilka olika foder som erbjöds utan spannmål. Ganska snabbt hittade vi de vanliga tillverkarna och började ta en närmare titt på vad som utmärkte just deras mat. Vi läste igenom ungefär ett hundratal recensioner från kunder, och gick igenom en rad produktbeskrivningar. Utifrån det vi läst i de texterna satte vi sedan ihop våra egna recensioner om alla foder.

Källor