Hundschampo bäst i test – 4 bästa hundschampon!

Att använda ett hundschampo är med hästlängder det mest optimala sättet att tvätta hundens päls på. I den här artikeln utforskar vi de 4 bästa hundschampona på marknaden, och jämför deras effektivitet, ingredienser, egenskaper och pris. Vi visar också vilket hundschampo som är bäst i test, och besvarar lite vanliga frågor om att schamponera hunden.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar.

Hundschampo bäst i test

Bäst i test: K9 High rise hundschampo

K9 Volymschampo för hund
Ger volym
Skonsamt
Vitamin B5 och veteprotein
pH-värde som matchar hundens naturliga
Finns inte i så många fysiska butiker

Det bästa hundschampot vi testat är K9 “High rise” volymschampot. Det ger pälsen ren på djupet, samtidigt som det förbättrar volymen och fylligheten.

Vad som gör K9 “High Rise” så unikt är att det innehåller de aktiva ingredienserna veteprotein och vitamin B5. Dessa naturliga ingredienser har en förmåga att vårda både hundens hud och hår på ett skonsamt sätt. Vitamin B5 bidrar till en fuktbalanserad hud, medan veteproteinet ger näring till pälsen. Dessa två tillsammans ger ett glänsande resultat med starkare struktur.

Ett annat plus är att schampot har ett pH-värde på 5,5. Det är den perfekta balansen för att matcha hundens naturliga pH-nivå, vilket gör att huden inte blir irriterad på samma sätt.

Det är inte bara vi på DjurJohnny som tycker om K9’s volymschampo, den har fått ett genomsnittligt betyg på 4.8/5 hos TinyBuddy.se – där nämner recensenter bland annat att pälsen inte blir “svintoaktig” som den annars kan göra.

Bästa hundschampot för vit eller svart päls: Karlie Perfect Care

Karlie Perfect care hundschampo
Billigt
Perfekt för vit eller svart päls
Resultat som håller i sig
Bra glans och fin färg efteråt
Liten flaska

Vi gillar verkligen Karlie’s “Perfect Care” schampo för vit och svart hundpäls. Specialutformningen ger direkt effekt på pälskvaliteten och framhäver den naturliga färgen.

För det första är det verkligen effektivt; vit päls ser vitare ut, och svart päls blir ännu svartare! Dessutom påverkar schampot inte den naturliga strukturen i pälsen. Utöver det ser man en effekt direkt. En enkel tvätt förbättrar både färg och glans i pälsen.

Det vi på DjurJohnny.se dock gillar allra mest är att resultatet håller i sig lite längre än det genomsnittliga hundschampot. Den lägre prislappen (55 kr i skrivande stund) gör dock att man endast får 200 ml, vilket inte alls håller särskilt länge.

Bästa anti kli schampo för hund: Oxymed anti itch

Oxymed Anti-itch hundschampo
Passar känslig hud
Skonsamt
Mjuk och blank päls
Parfym- och kemikalie-fritt
Dyrt

För hundar som lätt får irriterad hud efter schamponeringen är Oxymeds anti-itch schampo ett bra alternativ. Det har blivit otroligt populärt på grund av sina lugnande egenskaper och har ett genomsnittligt betyg på 4.8/5 hos TinyBuddy.se baserat på 25 recensioner.

Med Oxymed Anti-itch blir pälsen både mjuk och blank, samtidigt som det passar även för allergiska hundar. Det är nämligen tillverkat av havre, tillsammans med vitamin E som gör hundschampot extra positivt mot huden.

Den har också alfahydroxisyra, en ingrediens som enligt Wikipedia hjälper till att lösa upp döda hudceller utan att irritation uppstår.

Vi på DjurJohnny gillar verkligen att Oxymed fokuserat på skonsamhet här, och kommit med ett helt kemikaliefritt hundschampo som gör att man slipper irritationen efter tvätten.

Bästa minkoljeschampot för hund: Kw

Kw minkoljeschampo
Fantastisk glans i pälsen
Passar både kort- och långhåriga
Stärker pälsen
Billigt
Kan vara irriterande för känslig hud

Kw’s minkeoljeschampo bevarar verkligen pälskvaliteten och ger den en otroligt vacker glans. Det är utformat för att passa både kort- och långhåriga hundar, vilket även betyder att det kan användas på katter.

Minkoljan i schampot spelar den centrala rollen för effektiviteten. Minkoljan är nämligen känd för att stabilisera den naturliga strukturen och fettbalansen i pälsen. I och med det blir pälsen inte bara starkare, utan får också en fin glans.

Vi på DjurJohnny gillar schampot, men det är inte lika skonsamt som de andra på topplistan vilket är anledningen till att vi placerar den på plats nummer 4.

Bästa hundschampot

Hur väljer man det bästa hundschampot?

Att välja det bästa hundschampot betyder först och främst att välja en som passar just din hund. Men det finns också andra kriterier för att definiera om ett hundschampo är bra eller inte, nedan är en lista på de. Dessa inkluderar om schampot är skonsamt, om det passar just din hunds päls, om det ger näring till hundens päls (genom exempelvis vitamin B5), och om det innehåller naturlig ingredienser.

  • Skonsamt: En hunds hud är känsligare än människans. Ett för grovt hundschampo kan orsaka irritation och obehag. Vi rekommenderar ett schampo märkt med “milt” eller “skonsamt” för att motverka det.
  • Passar för hundens päls: Hundar har olika pälstyper, rakt, lockigt, trådigt. Alla olika pälstyper behöver därför olika typer av schampo.
  • Näring till pälsen: Vitaminer, speciellt vitamin B5, hjälper till att stärka och återställa hundens päls. Det skapar en naturlig glans samtidigt som det skyddar mot framtida skador.
  • Naturliga ingredienser: Naturliga ingredienser är mildare mot hundens hud och har mindre sannolikhet att orsaka reaktioner. Säkerställ därför att schampot har en hög andel naturliga ingredienser.
  • Allergitester: Precis som människor kan hundar ha allergiska reaktioner mot vissa ämnen i schampo. Välj därför ett schampo som är allergitestat.
  • Doft: Många hundschampon har tillsatta dofter för att ge pälsen en härlig parfymering. Vi på DjurJohnny.se rekommenderar att du struntar i det helt och hållet. Hundar har känsligt luktsinne och tycker inte alls om parfymer.

Vad är ett hundschampo?

Ett hundschampo är ett schampo speciellt framtaget för hundars hud och päls, anpassat för att vara skonsamt och inte irritera hundars känsliga hud.

Måste man använda hundschampo när man tvättar hunden?

Ja, det är rekommenderat att använda hundschampo när man tvättar hunden, eftersom det rengör pälsen på djupet. Att endast använda vatten kommer inte få bort den tuffare smutsen.

Måste man kombinera hundschampo med balsam?

Man måste inte kombinera hundschampo med balsam, men det kan vara fördelaktigt på långhåriga hundar eller tovig päls, eftersom balsam hjälper till att återfukta och göra pälsen lättare att reda ut.

Reder hundschampo ut tovor i pälsen?

Nej, hundschampo i sig är vanligtvis inte utformat för att reda ut tovor i pälsen. Det rengör och sköter om pälsen, för att reda ut tovor krävs oftast en tovutredare eller balsam.

Hundschampo test

Hur gjordes vårt hundschampo test?

För att göra vårt hundschampo test började vi med att försöka välja ut en handfull produkter från märken vi känner till och tycker om sedan andra tester. Vi hittade några varianter som var bra för olika saker och hundraser. För att sedan sätta ihop våra egna recensioner tittade vi främst på produkternas beskrivningar och vad andra kunder hade att säga om de.

Källor