Seniorfoder för hundar bäst i test – de 3 bästa testade!

Äldre hundar kräver en annan kost än unga hundar, i form av färre kalorier, mindre fett och mer fibrer. Detta eftersom de rör på sig mindre, och att matsmältningen då inte kommer igång på samma sätt. I den här artikeln testar vi hundmat för äldre hundar, och utforskar de 3 bästa seniorfodren för hundar. Bland annat jämför vi pris per kilo, ingredienserna, bitstorleken, miljövänlighet och hur fodret hjälper hunden. Vi visar också vilket seniorfoder för hundar som är bäst i test, och hur det skiljer sig från vanlig hundmat.

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar.

Seniorfoder för hund bäst i test

Bäst i test: Hill’s mature chicken

Hill’s Mature chicken
Bra smak
Prisvärt
Passar för alla hundstorlekar
Finns i nästan alla djurbutiker
Ingen innehållsförteckning på nätet

Vi utser nu Hill’s “Mature” med kycklingsmak till det bästa hundfodret för äldre hundar. Det är anpassat för seniorhundars specifika kostbehov och hälper de behålla en hälsosam vikt. Kycklingsmaken i sig uppskattas verkligen av hundarna och bitarna är små nog att passa både stora och små hundraser.

Prissättningen är betydligt bättre än andra seniorfoder, vilket egentligen är den främsta anledningen till att vi sätter den som testvinnare. Även den lilla påsen på 2,5 kg kostade i skrivande stund endast 150 kr/kg. Det är billigt, och värt att läggas till är att Hills hundfoder finns i nästan alla fysiska butiker såväl som på nätet. Hatar vi inte alla när man inte kan köpa den där maten som hunden verkligen älskade för att den inte finns hos återförsäljare längre?

Vi gillar att Hills valt att fokusera på balanserad kost, utan att tumma på smaken. Den innehåller mängder av vitaminer, magnesium och omega-6. Den har till och med en liten mängd Beta-karoten vilket enligt Hills själva leder till förstärkt immunförsvar.

Det vi inte gillar är dock att vi inte kan hitta den faktiska innehållsförteckningen någonstans på nätet?

Näringsinnehåll

Protein 20.8%, Fett 13.1%, Råfibrer 4.3%, Omega-6 fettsyror 2.7%, Råaska 4.5%, Kalcium 0.68%, Fosfor 0.56%, Natrium 0.23%, Kalium 0.69%, Magnesium 0.09%; per kg: Vitamin A 13,437IU, Vitamin D3 1,000IU, Vitamin E 750mg, Vitamin C 90mg, Beta-karoten 1.5mg.

Bästa billiga seniorfodret för hundar: Planet Pet Society senior

Planet Pet Society senior
Billigt!
Miljövänligt
Låg fetthalt
Främjar tandhälsa
Inte allergivänligt

Vi gillar verkligen Planet Pet Society och deras initiativ för att tillverka miljövänlig hundmat. De sätter hållbarhet först och tillverkar därför sin hundmat på ingredienser som människor inte vill ha. Vare sig det är protein-rika delar av kycklingen eller äppelskrutt för extra fibrer. De donerar till och med 1% av intäkten till miljö-organisationer.

Just det här seniorfodret är utvecklat för ett extra starkt skelett och friska leder, vilket kompletteras av ämnen för att hålla tänderna friska. Det vi inte gillar dock är att det har en ganska låg kötthalt (26%) i jämförelse med annan hundmat.

Det kontras dock av det otroligt låga priset, det är det absolut billigaste vi hittat på marknaden. I skrivande stund kostade det så lite som 45 kr/kg för en 10 kilos påse!

Näringsinnehåll

Råprotein 23,0 %, råfett 9,5 %, råaska/rå aske 4,6 %, växttråd/rå fibre 7,0 %, vattenhalt/væde 10,0 %, kalcium 1,0 %, fosfor 0,7 %, natrium 0,2 %, omega-3 fettsyror/fedtsyrer 0,2 %, omega-6 fettsyror/fedtsyrer 0,8 %.

Bäst premiumval: Brit Care senior

Brit Care senior
Miljövänligt
Hälsosamma ingredienser
Bra fiberinnehåll
Hög kötthalt
För stora bitar för små hundraser

Först och främst vill vi nämna att vi väljer att sätta den här påsen i premium-prisklassen för att de små påsarna är så dyra. 139 kr/kg i skrivande stund för den minsta påsen på 1 kg tycker vi är dyrt. Som du ser ovan är dock den stora påsen på 12 kg inte alls särskilt dyr, men det kan vara svårt att testa hundfodret när den minsta påsen är så dyr.

Om man bortser från priset tycker vi om Brit Care senior dock. Inte bara för att de valt att en lite annorlunda ingredienslista, utan också för att de bidrar till 35% lägre koldioxidutsläpp jämfört med foder som innehåller rött kött. Det innehåller ingen soja och är GMO-fritt, samt att man valt att bojkotta inköp från Kina och Ryssland. Vi på DjurJohnny gillar verkligen tänket!

Smaken uppskattas av de allra flesta hundar, och man har valt att inkludera både färsk och torkad kyckling (vilket uppgör 32% av innehållet). Det som urskiljer den här påsen från konkurrenterna är dock att man använt insekter. Vi vet hur det låter, kanske inte jätte-aptitligt, men hundarna älskar det! Det som gör det ännu bättre är att hundar sällan är allergiska mot just insekter, och fodret är därför hyfsat allergivänligt.

Det har också högre fiberhalt än genomsnittet, vilket vi uppskattar eftersom äldre hundar inte rör på sig lika mycket (och då smälter maten sämre).

Det enda vi egentligen ser som negativt med den lite annorlunda hundmaten från Brit Care är att det är ganska stora bitar, vilket gör att det inte passar mindre hundraser.

Vi hittade recensioner hos Arkenzoo som nämner att Brit Care senior gör underverk för hundens mage

Innehållsförteckning

kyckling (32 %) (torkad kyckling, hydrolyserad kyckling), havre (30 %), torkade insekter (14 %), torkad äppelmassa, lignocellulosa, kycklingfett, naturliga smakämnen, bryggerijäst, laxolja (2 %), ärtmjö, glukosamin (260 mg/kg), frukto-oligosackarider (200 mg/kg), kondroitinsulfat (200 mg/kg), mannan-oligosackarider (150 mg/kg), yucca schidigera (150 mg/kg), mariatistelfrön (90 mg/kg), ?-glukaner (50 mg/kg), torkad hjärtstilla (50 mg/kg), torkade havtornsbär (50 mg/kg), probiotika Lactobacillus helveticus HA – 122 inaktiverad (15×109 celler/kg)

Bästa seniorfodret för hundar

Hur väljer man det bästa seniorfodret för hundar?

Det bästa seniorfodret för en Cocker Spaniel kommer inte vara densamma som för en tax. Det är därför det är så svårt att välja hundfoder. Nedan är en lista på kriterier som är viktiga när man väljer foder för äldre hundar, dessa inkluderar ingredienser, pris per kilo, anpassad mängd kalorier, mjuk konstistens, samt att det stödjer hundens leder och tänder.

  • Ingredienser: En äldre hunds näringsbehov skiljer sig från en yngre hunds. Några av de viktigaste ingredienserna i seniorfoder inkluderar proteiner av hög kvalitet för att upprätthålla muskler, fiber för en bättre matsmältning samt fettsyror som Omega-3 och Omega-6 för hjärn-, hud- och pälskvalitet.
  • Pris per kilo: Även om det är viktigt att ge din äldre hund den bästa möjliga näringen, är det lika viktigt att ta hänsyn till priset. En bra idé är att jämföra pris per kilo mellan olika foder för att se vilket som erbjuder bäst värde för pengarna.
  • Anpassad mängd kalorier: Allt eftersom hundar blir äldre, tenderar de att bli mindre aktiva och därför behöver de mindre kalorier än yngre hundar. Foder med en lägre kalorihalt hjälper hunden att behålla en hälsosam vikt.
  • Mjuk konsistens: Många seniorhundar har problem med sina tänder, vilket kan göra torrfoder svårt att tugga. Utvärdera först hur bra din hund lyckas tugga, och välj sedan en konsistens därefter.
  • Stödjer leder och tänder: Många äldre hundar har problem med leder och tänder. Därför kan det vara bra att välja ett foder som innehåller ingredienser såsom glukosamin och kondroitin som stödjer lederna, eller kalcium för att stärka tänderna.

Vad är seniorfoder för hundar?

Seniorfoder för hundar är speciellt utformat foder anpassat för äldre hundars näringsbehov, ofta med färre kalorier, mer fibrer och tillsatser som stödjer ledhälsa och organfunktion.

Vad skiljer seniorfoder från vanlig hundmat?

Skillnaden mellan seniorfoder och vanlig hundmat är anpassningen till äldre hundars ändrade metabolism och behov. Seniorfoder innehåller mindre fett, mer fiber och tillsatser som glukosamin och kondroitin för ledhälsa.

Vid vilken ålder börjar hundar äta seniorfoder?

Hundar börjar vanligtvis äta seniorfoder när de är 7 till 10 år gamla, beroende på ras och storlek. Små hundraser blir ofta klassificerade som seniorer vid en högre ålder jämfört med stora raser.

Vilka är de populäraste tillverkarna av seniorfoder för hundar?

Det mest populära tillverkarna av seniorfoder för hundar är:

  • Hills
  • Royal Canin
  • Granngården
  • Doggy
Seniorfoder för hundar test

Hur gjorde vi vårt test av seniorfoder för hundar?

För att göra vårt test av seniorfoder för hundar började vi med att titta på marknaden och se vilka som var mest populära. Vi läste igenom deras recensioner från kunder, samt jämförde saker som ingredienser och pris. Med hjälp av det vi läst i produkternas beskrivningar och kundomdömen skrev vi sedan våra egna recensioner om fodren.

Källor