Hundsax bäst i test – 3 bästa hundsaxarna!

En hundsax som specifikt tillverkats för hundpäls är det mest optimala valet för att klippa hundens päls. Vi utforskar de 3 bästa hundsaxarna och besvarar lite generella frågor om hundsaxar. I den här artikeln jämför vi olika hundsaxars förmågor, egenskaper, skärpa, grepp och pris. Därefter utser vi en hundsax bäst i test – vilket är den mest optimala modellen just nu.

Hundsax bäst i test

Bäst i test: Oster hundsax

Oster hundsax
Skön att använda
Rundade toppar på bladen
Skarpa blad
Bra precision
Når inte längst in mellan klorna

Den bästa hundsaxen är Oster. Den har alla finesser vi söker, med sina rundade spetsar, sköna plastgrepp och extra långa blad.

Den är lite annorlunda från andra modeller i och med att den bara mäter 15 cm lång. Det är lite kortare än genomsnittet, men inget vi tycker drar tillbaka betyget.

Handtaget är det vi på DjurJohnny gillar allra mest. Det är ergonomiskt utformat, samtidigt som det är mjukt nog att kännas skönt i handen. Man kan utan problem använda den under längre sessioner utan att få kramp i händerna.

Det faktum att toppen på bladen är rundade är väldigt bra, eftersom man då inte kan skada hunden alls. Men det kommer med den nackdelen att man då inte kan använda den för att klippa pälsen mellan klorna.

På Amazon.se har den ett genomsnittligt betyg på 4,6/5 baserat på 567 recensioner. Många recensenter ser den som extra bra på grund av den rundade toppen.

Bästa billiga hundsaxen: Trixie 16,5 cm

Trixie hundsax
Billig
Skönt grepp
Bra skärpa
Blad av rostfritt stål
Passar inte tjocka fingrar

Trixie är den klassiska hundsaxen, och värt att lägga till är även att den är väldigt billig. Den ljusblåa och svarta designen är en man känner igen, och den är väldigt populär av en anledning. Den har även starka och skarpa blad.

Det vi på DjurJohnny.se gillar allra mest med Trixies hundsax är den mjuka gummin på handtaget. Det ligger riktigt skönt i handen, och man halkar aldrig med saxen även med blöta händer. Dock tycker vi att öglorna är för små, och den passar därför inte tjockare fingrar.

Det vi också ser som negativt är att spetsarna inte är rundade, vilket gör att den är lite nojjigare att använda på lång päls.

Bäst premiumval: Magic brush hundsax

Magic Brush hundsax
Slitstark
Skarpa blad
Ihärdiga material
Bra justerhjul för att justera motståndet
Lite dyrare

Magic Brush hundsaxen är den vi tycker är det bästa premiumvalet. Den har många finesser utöver sina extra långa blad. Bland annat har den extra härdat rostfritt stål i hela designen, och den lite mer ihärdiga ihopsättningen gör att man får det där skönare motståndet.

Saxen är designad med precision i åtanke och den lilla gummitutten gör att man inte “klipper för hårt”. De rundade spetsarna upptill gör också att man inte råkar spetsa hunden med lite längre päls.

Trots att Magic Brush hundsaxen är tillverkad av så pass högkvalitativa material är den faktiskt ganska lätt. Detta ihop med de vassa bladen gör klippningen väldigt bekväm.

Magic Brush hundsax är mer än bara ett verktyg, den är en förlängning av din hand när det gäller att ta hand om din fyrbenta bästa vän. Denna saxen är designad med precision i åtanke, för att ge dig och ditt husdjur den bästa möjliga upplevelsen.

Bästa hundsaxen

Hur väljer man den bästa hundsaxen?

När man väljer den bästa hundsaxen är det flera aspekter man behöver ta hänsyn till. Nedan är en lista på de kriterier man ska titta på när man väljer hundsax, dessa inkluderar att saxens blad är långa nog för hundens päls, att den har lite motstånd när man använder den, samt handtagets komfort, bladens skärpa och saxens material.

  • Längden på bladet: Längden på saxbladen är en viktig faktor att tänka på. Korta blad kan nämligen sakna precision när man klipper. Därför rekommenderar vi en bladlängd på minst 6 cm för hundar med kort päls. För långhåriga raser behöver man naturligtvis en sax med ännu längre blad.
  • Motstånd i saxen: En bra hundsax ska inte glida eller “hoppa över” pälsen. Istället bör det finnas en känsla av motstånd när man klipper. Denna friktion indikerar att saxen är tillräckligt skarp och robust för att klippa igenom även tovig eller tjock päls.
  • Skönt handtag: Hur skönt handtaget är blir förstås också något att ha i åtanke. En hundsax med dåligt grepp gör att man blir trött i handen efter ett tag, och resultatet blir därav dåligt.
  • Bladens skärpa: Skarpa blad är det allra viktigaste för ett rent och precist klipp. Hundsaxar med trubbiga eller slöa blad kan dra och slita i hundens päls vilket vi nog alla vet inte uppskattas av hunden.
  • Saxens material: Rostfritt stål är det mest populära och även det bästa valet eftersom man kan skölja av den under vatten utan att den rostar.

Vad är en hundsax?

En hundsax är ett verktyg speciellt utformat för att klippa och trimma hundars päls.

Vad är skillnaden mellan en vanlig hundsax och en effileringssax för hundar?

Skillnaden mellan en vanlig hundsax och en effileringssax för hundar är att en vanlig sax klipper hela stråken, medan en effileringssax tunnar ut och skapar en mer naturlig look genom att endast klippa delar av hårstråna.

Är det något skillnad på hundsaxar och kattsaxar?

Det finns skillnader mellan hundsaxar och kattsaxar, främst i storlek och form. Kattsaxar är ofta mindre och mer delikata för att passa kattens finare päls.

Kan man klippa pälsen mellan tårna med en hundsax?

Ja, man kan klippa pälsen mellan tårna med en hundsax, men det kräver försiktighet och en mindre saxstorlek (blad under 6cm långa) för att undvika att skada hunden.

Hundsax test

Hur gjordes vårt hundsax test?

Vårt hundsax test började med att titta på vad marknaden hade att erbjuda. Ganska snabbt hade vi letat fram några modeller i olika prisklasser med olika funktioner. Vi jämförde sedan vad de fått i betyg från kunder, hur bra de fungerade och vilka material som använts. Med hjälp av vad vi sedan läste i recensioner och produktbeskrivningar skrev vi våra egna recensioner om hundsaxarna.

Källor