Bilstol hund bäst i test 2023 – hitta bästa bilstolen för hunden!

Letar du också efter bilstol hund bäst i test? Då har du hittat till rätt sajt! Vi hjälper dig hitta den bästa bilstolen för att hunden ska sitta komfortabelt även under längre resor. Dessutom besvarar vi de allra vanligaste frågorna kring bilstolar för hundar. I slutet av artikeln har vi till och med satt ihop en kort köpguide för att underlätta ditt val!

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för pricerunner.com & coolstuff.se

Bilstol hund bäst i test

1. Tirxie bilstol hund

2. Outlust bilsäte för hund

3. Trixie bilsäte

Bäst i test

Bäst budgetval

Outlust bilsäte

Mest robust

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Prisklass: Premium

Trixie bilstol hund – bäst i test!

En svart stor lyxig hund-bilstol tillverkad av Trixie
Stor och rymlig
Otroligt mjuk
Lyxkänsla!
Svår att hålla på plats

Den modell vi anser vara bilstol hund bäst i test är den här lyxvarianten från Trixie. Den välkända tillverkaren av husdjursprylar har tidigare bland annat vunnit vårt test av hundtandkrämer, och även denna gång tar de en första plats! Just den här är som sagt en lyxigare bilstol som verkligen för hunden att känna sig som en kung.

Utformad som en soffa med en otroligt mjuk design gör den otroligt komfortabel, även för lite större hundar. Dock var den lite mindre än man kan tro. Utöver det är det verkligen den skönaste varianten där ute just nu!

Bäst budgetval: Outlust bilstol för hund

En hund som sitter i en svart bilstol i baksätet på bilen
Sitter stabilt
Praktisk
Enkel att transportera
Inte så mjuk

Den här bilstolen är lite annorlunda utformad från de mjuka varianterna. Istället är den formad som en låda, vilket är riktigt effektivt både för att själva stolen inte ska glida runt, men också för att hunden ska sitta still under längre resor. Tyvärr har Outlust inte tänkt på att ens vaddera botten av den. De har istället fokuserat på stabilitet och hålla hunden på plats.

Ett bra val för dig som inte har de extra hundralapparna att spendera men ändå behöver en bilstol för hunden.

Mest stabil: Trixie bilsäte för hund

Ett stabilt bilsäte för hundar tillverkat av Trixie i mjukt material
Rymlig
Riktigt mjuk överallt
Smart ficka på framsidan
Lite dyr

Den mest robusta varianten på topplistan är även den tillverkad av det välkända märket Trixie. Detta är ett bilsäte utöver det vanliga med en otrolig tanke på att vara praktiskt. Det har till exempel en ficka på framsidan där du kan lägga tuggbenet eller leksaker.

Förutom det praktiska tänket är den också otroligt stabil. Den sitter på sin plats trots flera timmars resande och tajta kurvor. Det man kanske tänker då är att det ska vara en hård design, men så är inte fallet! Alla delar är otroligt mjuka, framför allt botten som verkligen får hunden att sjunka ner skönt.

Vanliga frågor

Hur installerar man en bilstol för hundar?

De flesta bilstolar för hundar fästs med säkerhetsbältet. Stolen placeras på sätet och bältet träs genom hål eller fästen på stolen. Därefter fästs hunden med en speciell säkerhetssele som är kopplad till stolen. Följ alltid det tillverkaren säger för optimal säkerhet.

Vilka funktioner ska man leta efter i en bilstol för hundar?

Bilstolen bör ha starka säkerhetsfunktioner som säkerhetssele och krockskydd, vara lätt att installera, ha avtagbar och tvättbar klädsel, och vara tillräckligt bekväm för hunden. Bonusfunktioner kan inkludera extra förvaringsutrymme och justerbar storlek.

Är hund-bilstolar säkra?

Ja, bilstolar för hundar är utformade för att öka säkerheten för hunden. De hjälper till att skydda hunden vid olyckor, minskar distraktioner för föraren, och hjälper till att begränsa rörelse vid plötsliga stopp eller hårda svängar.

Hur väljer man rätt bilstol för sin hund?

Välj en bilstol baserad på din hunds storlek och vikt samt bilens interiör. Kontrollera också att stolen har robusta säkerhetsfunktioner som en sele och att den är bekväm för hunden att sitta i under långa resor.

Bästa bilstolen för hundar

Hur hittar man den bästa bilstolen för hundar?

Att hitta den bästa bilstolen för hundar kan vara en utmaning, särskilt med alla dessa alternativ på marknaden. Ditt husdjur förtjänar den ultimata komforten, men samtidigt vill du ha en produkt som garanterar säkerhet under resan. Nedan ska vi hjälpa dig navigera genom djungeln av hundbilstolar och ge dig de verktyg du behöver för att hitta den bästa bilstolen för just din hund.

Varför behöver du en hundbilstol?

Innan vi dyker ner i detaljerna, låt oss ta en titt på varför du behöver en hundbilstol.

 1. Säkerhet: Precis som människor behöver hundar också säkerhet när de reser. En bra hundbilstol skyddar din hund vid en olycka och minskar risken för skada. Dessutom gör det att hunden sitter still, vilket leder till mindre störning för dig som förare.
 2. Komfort: En bilstol för hundar ger ditt husdjur en egen plats att slappna av och känna sig bekväm på under färden. Många hundar kan bli stressade när de reser, då kan en trygg plats som de känner igen sig i lugna ner de.
 3. Hålla bilen ren: En hundbilstol hjälper till att hålla din bil ren och fri från päls och smuts som hunden drar med sig in.

Vad du ska titta på när du köper en hundbilstol

Storlek

Det första att tänka på är storlek och passform. Bilstolens storlek bör passa hundens storlek och vikt. Små hundar kan behöva en upphöjd stol för att se ut genom fönstret, medan större hundar behöver mer utrymme för att röra sig. En väl anpassad hundbilstol gör inte bara resan säkrare men också bekvämare för din kompis.

Material

Materialet är ytterligare en viktig aspekt att tänka på. En bilstol för hundar bör vara tillverkad av hållbart och robust material för att hålla länge. Du bör också se till att tyget är lätt att rengöra och vattenavvisande, vilket är särskilt viktigt om din hund brukar dregla eller bli åksjuk.

Säkerhet

Säkerhet är naturligtvis en prioriterad faktor när det kommer till hundbilstolar. Se till att bilstolen har funktioner som sele och krockskydd. Dessa gör att hunden är extra skyddad vid en tvärnit eller i en olycka.

Installation

En bra hundbilstol ska vara lätt att installera, men också lätt att ta ur bilen. Om du regelbundet behöver byta bil eller ta ut och sätta i stolen, kommer installationens enkelhet att vara guds gåva.

Komfort

Komfort är också en viktig faktor. Din hund kommer att tillbringa en hel del tid i sin bilstol, så det är viktigt att den är bekväm. Kontrollera att den har tillräckligt med vaddering och stöd, det gör stor skillnad, framför allt på längre resor.

Recensioner

Glöm inte att läsa recensioner från andra hundägare. Det kan ge dig en uppfattning om produktens kvalitet och prestanda utan att faktiskt testa den själv. Att se vad andra personer har upplevt kan hjälpa dig att undvika potentiella problem och hitta rätt produkt från början.

Sammanfattning

Att hitta den bästa bilstolen för hundar kan ta lite tid, men det är värt det för att din hund ska vara både säker och bekväm under bilresor. Kom ihåg att ta hänsyn till din hunds storlek, materialet i bilstolen, säkerhetsfunktioner, hur lätt den är att installera, och naturligtvis hur skön den är.

Lagen om hundar i bilar: Vad du behöver veta

För att garantera både din egen och hundens säkerhet är det av största vikt att förstå vilka lagar och regler som gäller för att ha hunden i bilen. Här i Sverige ställs strikta krav på djurskydd, vilket även inkluderar vår fyrbenta vän i bilen.

Baserat på Transportstyrelsens regler finns en klar lagstiftning kring transport av husdjur i bilen. För det första måste hunden vara fastsatt under bilresan. Detta innebär att hunden inte får störa föraren eller medföra någon fara vid plötslig inbromsning eller krock. För det andra bör hunden ha tillräckligt utrymme för att stå, ligga och vända sig om. Slutligen ska hunden ha tillgång till frisk luft och inte utsättas för extrem värme eller kyla (Transportstyrelsen, 2023).

Vikten av säkerhet vid bilresor med hund

Din hunds säkerhet är av yttersta vikt när du reser med de. De har trots allt inte valt att utsätta sig för risken av en bilresa. Det är inte bara lagligt krav, utan också din plikt som husdjursägare att se till att hunden är trygg och säker under bilresan. Att ha hunden lös i bilen kan leda till att hunden stör föraren, skadar sig själv eller andra när du tvärnitar.

För att garantera säkerheten finns det olika säkerhetsalternativ, bland annat hundburar, hundbilstolar och säkerhetsbälten för hundar. Varje alternativ har såklart sina för- och nackdelar, och valet kan variera beroende på din hunds storlek, personlighet, och även bilens utrymme.

Jämförelse: bilstol eller hundbur

För att hjälpa dig att göra det bästa valet för din hund, låt oss jämföra de två mest populära säkerhetsalternativen: bilstolar och hundburar.

 • Bilstolar för hundar: Bilstolar är ett bra alternativ för mindre hundar. De ger hunden möjlighet att titta ut genom fönstret, för att motverka åksjukan. Dessutom ger det hunden en bekväm plats att sitta eller ligga på under bilresan. Men det är viktigt att notera att inte alla hundbilstolar passar alla bilmodeller, så kolla det innan du köper.
 • Bilburar för hundar: För större hundar är en bur det bästa alternativet. De ger hunden tillräckligt med utrymme att röra sig, samtidigt som det ökar säkerheten. Dessutom ger de hunden en känsla av trygghet, vilket kan vara särskilt viktigt för nervösa hundar. Burar kan dock vara klumpiga och svåra att transportera, så det är viktigt att mäta bagageutrymmet innan du köper. Det är dessutom väldigt jobbigt att ta ur de jämnt, så var beredd på att de kommer sitta i bilen trots att din hund kanske inte alltid hänger med.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigaste att din hund är säker och bekväm under bilresan. Glöm inte att följa Transportstyrelsens lagar och regler för hundtransport, både för din egen och hundens säkerhet.

Skötsel och underhåll av hundbilstolar

Varför är underhåll av bilstolen viktigt?

Först och främst är det avgörande att förstå varför underhåll av hundbilstolar är så viktigt. Din hunds bilstol fungerar som din hunds skyddsbarriär på vägen. Genom regelbundet underhåll säkerställer du att denna skyddsbarriär fungerar optimalt och erbjuder högsta möjliga säkerhet. Dessutom hjälper regelbundet underhåll att förlänga stolens livslängd och din hund slipper ligga i jord under resorna.

Rengöring av hundbilstolar

När det gäller underhåll av hundbilstolar, är rengöring en av de mest grundläggande sakerna att göra. För att rengöra din hunds bilstol på rätt sätt rekommenderar vi följande:

 1. Börja med att ta bort all lös smuts och hår. Använd en handdammsugare eller en hundhårsborste för detta. En pälsborttagare går också bra.
 2. Använd en passande rengöringslösning. Se till att titta på vad tillverkaren säger om rengöringen. En del bilstolar tillåter dig till exempel att ta av klädseln och köra den i tvättmaskinen.
 3. Torka av bilstolen noggrant. Använd en mjuk, ren handduk för detta. Låt sedan bilstolen lufttorka innan du använder den igen.

Tänk på att regelbunden rengöring inte bara håller bilstolen ren och fräsch, utan också förhindrar att bakterier sprider sig och dålig lukt.

Underhåll av hundbilstolar

Förutom rengöring, behöver hundbilstolar också annat underhåll för att säkerställa att de fortfarande är säkra för hunden. Här är några grundläggande tips för underhåll:

 • Kontrollera bältet och låsmekanismen regelbundet. Se till att de fungerar korrekt och inte visar tecken på slitage.
 • Byt ut slitna delar direkt. Om bältet eller någon annan del av bilstolen är slitna, byt ut dem direkt för att garantera optimal säkerhet.
 • Undvik att utsätta bilstolen för extrem värme eller kyla. Detta kan leda till skador på materialen och försämra dess hållbarhet och funktionalitet.

Vill du hålla bilen ren också? Kolla in vår baksätesskydd hund bäst i test lista!

Hundbilstol test

Hur gjordes vårt hund-bilstol test?

Vi började vårt hund-bilstols test med att titta på vad marknaden hade att erbjuda. Vi valde därefter ut en handfull av de modeller fått bra betyg av sina kunder.

Sedan tittade vi på ett femtiotal kundrecensioner, men även en hel del texter som tillverkarna själva hade skrivit om produkterna. Utifrån den information vi hittat där skrev vi våra egna recensioner om bilstolarna.

Det sista steget var att jämföra alla modeller och sätta upp de på hundbilstol bäst i test listan. Bland annat jämfördes kriterier som material, bekvämlighet och storlek. Efter att vi jämfört de kriterierna var det faktiskt väldigt lätt att utse en testvinnare.

Källor