Bomlös sadel bäst i test – hitta bästa bomlösa sadeln!

Är du också ute efter bomlös sadel bäst i test? Då har du kommit till rätt ställe nämligen! I artikeln kommer vi leta fram den bästa bomlösa sadeln utefter dina behov. Dessutom går vi igenom de allra vanligaste frågorna – de hittar du i slutet av artikeln. Så vad väntar du på egentligen? Skrolla ner till topplistan redan nu!

Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för olika webbshoppar. Läs mer om det i vår integritetspolicy

Bomlös sadel bäst i test

1. Christ vojlos bomlös sadel

Bäst i test

Bästa bomfria sadel i läder

Taur bomfri sadel

Prisklass: Medel

Prisklass: Premium

Christ bomlös sadel – bäst i test!

En fin ljusbrun sadel i quiltmönster med foder på insidan utan bom tillverkad av märket "Christ"
Enkel kardborreknäppning
Kan justera stoppningen
Fårskinn på insidan

Den här modellen i heltäckande fårskinn med en ullhöjd på 30 mm utser vi nu till bomlös sadel bäst i test! Den är otroligt skön att sitta på, även under längre turer. Dessutom har den fickor på sidorna som gör det möjligt att justera stoppningen.

Både bak och fram hittas en kardborreknäppning vilket gör den extremt praktisk att använda. Som pricken över i:et kan den till och med maskintvättas! Vad mer kan man önska sig egentligen?

Bäst bomfria sadel av läder: Taur “Gaiter IV Opux”

En svart bomfri sadel tillverkad av märket "Taur" med tillhörande remmar hängande på sidorna
Högkvalitativt läder
Passar bra på häster med svåra sadellägen
Bossor för bättre komfort

Kunde inte hitta några butiker

Den här otroligt fina bomfria sadeln från Taur är enligt oss det bästa premiumvalet. Den är inte bara bra på “vanliga” hästar, utan fungerar också mycket bra på de som har problem med ryggen (såsom kotryggade hästar). Det gör den till ett riktigt mångsidigt val, oavsett vilken hästras du har!

Lädret i sig är riktigt högkvalitativt och tjockt, vilket förklarar det högre priset. Sadeln har bland annat bra tryckavlastning på grund av bossorna, och är skuren framtill för att ge utrymme åt bogbladen. En otroligt vacker och välbyggd bomlös sadel som vi på DjurJohnny verkligen älskar!

Vanliga frågor

Vad är en bomlös sadel?

En bomlös sadel är en typ av hästsadel som saknar den traditionella hårda bågen (bommen) som vanligtvis ger sadeln sin form. Dessa sadlar är mer flexibla och kan anpassa sig bättre till hästens rygg, vilket ger en närmre kontakt mellan ryttare och häst.

Varför skulle man välja en bomlös sadel?

Många ryttare väljer bomlösa sadlar eftersom de kan vara skönare för både hästen och ryttaren, särskilt för hästar med ovanliga ryggformer eller är känsliga. Dessutom kan de ge ryttaren en närmre och mer direkt känsla av hästens rörelser.

Passar en bomlös sadel alla hästraser?

Medan bomlösa sadlar kan passa ett bred mängd hästraser, är det viktigt att noggrant provrida och justera sadeln för just din häst. Vissa hästar kan dra nytta av den extra flexibiliteten, medan andra kan behöva mer struktur och stöd som en traditionell sadel med bom erbjuder.

Bästa bomfria sadeln

Bästa bomfria sadeln – så väljer du rätt!

Material

Sadelns material spelar en avgörande roll i både hållbarhet och komfort.

  • Läder: Traditionellt och hållbart. Ett läder av hög kvalitet kan vara lite dyrare, men det håller också i väldigt många år med rätt skötsel.
  • Syntet: Lättare än läder och ofta billigare. Denna typ är dock inte lika hållbar som läder på lång sikt. Det kan dock fortfarande vara en bra idé om du vanligtvis har en traditionell sadel och letar efter en bomlös sadel för enstaka tillfällen.

Priset

Medan priset inte alltid speglar kvaliteten, bör du förvänta dig att betala något kring 2 000-3 000 kr för en bra bomlös sadel. Detta är alltså för en tillverkad i bomull eller nylon. Vill du ha en av läder kommer det snarare kosta upp mot 15 000 kr. Här får man helt enkelt göra avvägningen om det är värt att spendera mer för en gedigen sadel i läder.

Justerbarhet av fodringen

Ta en titt på om man kan justera fodringen på sadeln. En sadel med justerbar fodring kan anpassas efter din hästs rygg, vilket kan vara värdefullt på flera sätt. Bland annat när hästen går upp och ner i vikt, men hästars kroppar förändras också med åldern. Du vill ju trots allt inte behöva köpa en ny sadel flera gånger under hästens livstid.

Komfort

Det finns inget värre än att spendera timmar på sadeln och sedan ha ont. Komforten för både dig och din häst är avgörande.

  • Sits: Mjukheten och formen på sitsen kommer vara mest avgörande.
  • Stöd: Hur mycket stöd sadeln erbjuder, speciellt på långa turer.
  • Mjuk mot hästen: Den ska erbjuda någon form av dämpning mot hästen, så att hästen inte får skavsår eller ont på de längre turerna. Du kan ju tänka dig själv att ha 60-70 kg på ryggen i flera timmar, då vill man ha lite dämpning!
Bomlös sadel test

Bomlös sadel test – så gjorde vi!

För att göra vårt test av bomlösa sadlar behövde vi först och främst komma fram till vilka modeller vi skulle ha med. För att göra det gick vi helt enkelt på rekommendationer från de andra i stallet. Det blev till slut två modeller, en från Taur, och en från Christ.

Vi tog sedan hjälp av kunders recensioner och tillverkarnas egna beskrivningar. Sedan skrev vi helt enkelt våra egna recensioner om sadlarna baserat på det vi läst.

Källor