Flughuva bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Letar du också efter flughuva bäst i test? Då har du hittat till rätt ställe! I den här artikeln går vi igenom olika typer av flughuvor och visar dig de bästa alternativen.

Flugor kan vara en riktig plåga för hästar och som hästägare vill vi göra vårt bästa för att skydda dem. Flughuvor kan vara riktigt bra för att hålla flugorna borta men de kommer i olika kvalitet och modeller. En nackdel med flughuvor kan även vara att hästen lyckas ta av sig den så det är viktigt att den sitter på ordentligt. Att hitta en flughuva som lever upp till förväntningarna kan vara svårt och därför har vi jämfört olika huvor i vårt test.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för horze.se

Flughuva bäst i test

1. Horze flughuva

2. Weatherbeeta flughuva

3. Eskadron flughuva

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Horze flughuva – testvinnare!

Häst som bär en flughuva

Vinnaren av vårt bäst i test är den heltäckande flughuvan från Horze. Den är tillverkad i mjuk polyestermesh men är samtidigt vattenavvisande. Den har dessutom fleecekanter som ökar bekvämligheten och förhindrar att den skaver på huden. En öppning mellan öronen gör att luggen kan hänga utanför huvan, vilket är ytterligare en fördel för bekvämligheten.

Huvan har en enkel kardborreknäppning under hästens käke. Dessutom har huvan UV-skydd och kommer i tre olika storlekar. Huvan ger en bra passform och tack vare att den är heltäckande skyddas även öronen som kan vara utsatta av flugor.

Weatherbeeta flughuva med öron

En häst som har på sig en flughuva med nät för öronen

Denna flughuva är speciell på det visat att den har ett upphöjt meshinlägg vid ögonen istället för att ligga rakt på som många andra huvor gör. Med ett upphöjt skydd för ögonen förbättras komforten och hindrar inte heller hästens syn. Huvan har även öron som är tillverkade i samma lätta material. Det övriga materialet är av stretchigt nylon och följer hästens huvudform.

Trots det tunna tyget så blockerar huvan 65 % av UV-strålarna! Förutom att vara funktionell och bekväm så har huvan även ett snyggt utseende. Dessutom kan du välja på olika färger och storlekar för att den ska passa just din häst.

Eskadron “Platinum 22”

Eskadron flughuva

Flughuvan från Eskadron är av DynAirMesh-kvalitet och har en mycket god andasfunktion. Tack vare det tunna och finmaskiga tyget över ögonen släpps luft in samtidigt som ögonen skyddas. För att undvika skavsår är huvans inre sömmar beklädda med en extra mjuk vaddering. För bästa komfort är huvan försedd med 4-vägsstretch, vilket innebär att den anpassar sig efter hästens huvud åt alla håll.

Öronen är skyddade av stretchtyget, samtidigt som de kan röra sig obehindrat. Huvan kommer i militärgrönt och passar de flesta hästar. Tanken med denna huva är att den ska vara så bekväm som möjligt för hästen, därmed även den lätta vikten.

Horze flughuva

En häst med flugpannband som täcker munnen

Här har du ytterligare en favorit från Horze som är unik med sin extra täckning för nosen. Genom en förlängning över nosryggen skyddas hela hästens huvud från både solens strålar och obehagliga insekter. Över ögonen sitter även en ytbehandling som gör att 70 % av alla UV-strålar blockeras. Huvan är skapad för att sitta bekvämt och skydda hästen så mycket som möjligt. Materialet i mjuk mesh förhindrar skavsår och ger en svalkande effekt.

Huvan sitter så pass väl på hästens huvud att den passar att användas både i stall och ute i hagen. För att ögon och tinningar ska skyddas från tyget är huvan dessutom försedd med en unik dubbelsöm!

Kavalkade flughuva i neopren

En häst som har en huva för att inte få flugor i ögonen

Denna huva från Kavalkade är unik i sitt slag tack vare att den är försedd med mjukt neopren i nacken. Det elastiska materialet möjliggör en perfekt passform och gör den bekväm att bära. Den sitter dessutom på plats och knäppes med enkel kardborre under käken på hästen.

Huvan täcker både ögon och öron på ett bra sätt. Samtidigt hålls tyget på avstånd från de känsliga ögonen genom det formade tyget och elastiska kanter som dessutom är mjuka. Huvan kommer i svart utstyrsel och finns i tre olika storlekar!

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en flughuva?

Flughuvor kommer i olika prisklasser så det går inte att säga vad en huva ska kosta exakt. Men de flesta huvor kostar mellan 200-600 kr.

Hur stor ska den vara?

Huvan ska sitta på plats utan att skava på hästen. Det är ett bra riktmärke att kunna föra in ett finger mellan huva och hästens hud utan problem.

Vad mer kan man göra?

Man kan exempelvis använda insekts- eller flugmedel för att motverka de otroligt många flugor som verkar förfölja hästarna. Här är några tips från University of Minnesota för att hålla krypen borta;

Bästa flughuvan

Hur hittar man den bästa flughuvan?

För att hitta den bästa huvan för just din häst och era behov är det bra att se över ett antal punkter.

  • Täckning – Bra täckning är en fördel och huvan bör i regel täcka minst ögon och öron som är de mest utsatta områdena.
  • Passform – Det kan vara svårt att hitta rätt passform och därför är det bra att välja en huva med en anpassningsbar form så att den sitter på plats så bra som möjligt.
  • Mjuka sömmar – Om sömmarna är hårda kan de skava och därför är det bra om de är beklädda med ett mjukt material.

Vill du skydda hästen ännu mer? Kolla in vår insektsmedel bäst i test lista, där listar vi olika preparat som håller krypen borta.

Flughuva test

Hur gjorde vi vårt flughuva test?

Vi gjorde vårt test baserat på produktbeskrivningar och recensioner från kunder. Genom att jämföra de olika produkterna och deras fördelar, samt eventuella nackdelar har vi kommit fram till de fem bästa flughuvorna. Eftersom det kan vara svårt att veta hur bra en huva är genom enbart en beskrivning har recensionerna haft en central roll i vår bedömning.

Källor