Så använder du en hundvisselpipa (+4 tips)

Hur använder man en hundvisselpipa? Det är en fråga jag ofta får av nya hundägare. Därför har jag idag valt att sätta ihop en komplett guide till hur du använder en!

Många tror att hundvisselpipan inte hörs av oss människor, men det stämmer faktiskt sällan. Det är endast vissa typer som inte kan höras av oss människor. Men hur man använder de är en helt annan femma, oavsett vilken typ just du har.

En hundvisselpipa är ungefär som en förlängning av din egen röst. Du kommer sannerligen aldrig använda visselpipan inomhus. Utomhus dock, när du vandrar eller jagar kommer din röst snabbt försvinna på längre avstånd. Då blir visselpipan ett grymt verktyg för att du ska försäkra dig om att hunden verkligen hör dig!

Innan du introducerar din hund till en visselpipa ska den såklart bemästra verbala kommandon, annars kommer du inte långt. När den väl lärt sig det kan du långsamt börja introducera visselpipan. Det enklaste sättet jag gjort det på är genom att lägga ihop ord med en visselföljd. Till slut kommer du sluta med det verbala helt och hållet utomhus. Hur du utformar dina kommandon varierar men här är några standardiserade varianter:

  • Kontinuerligt höga vistlingar = kom tillbaka till mig
  • Två visslingar, paus, två visslingar = titta på mig
  • En vass vissling = stanna och sitt

Med tiden kommer din tränade hund lära sig i princip allt. Men du måste fortfarande ha tålamod, hunden kommer till slut förstå vad visslingen betyder.

Här är mina tre bästa tips som jag önskade att jag visste när jag började träna min hund.

1. Välj en visselpipa av plast!

För oss som bor i Sverige är det bäst att välja en visselpipa i plast. Det hindrar dina läppar från att frysa fast i metallen under de kallare månaderna.

Det kan också vara en bra idé att ta med en extra, du vet aldrig när de går sönder i kylan.

2. Välj inte en högfrekvens-visselpipa!

Jag vet inte varför man skulle vilka ha en högfrekvens-modell, du kan ju inte höra den själv! Då blir det otroligt svårt att få till samma läten varje gång, och det kommer definitivt förvirra hunden. Jag har aldrig själv använt en sådan, och kommer aldrig göra det heller. Poängen är att sända ut klara och artikulerade ljud i en riktning för hunden att höra. Hur vet du ens att du pratar om du inte själv kan höra det?

3. Gamla hundar kan faktiskt också!

Ordspråket att “man inte kan lära gamla hundar sitta” stämmer faktiskt inte, och inte heller för visselkommandon. Det är svårare, absolut, men det går fortfarande. Om din hund redan kan kommandon, men inte lyssnat på visselpipan innan kan det ta lite längre tid att förstå. Men precis som när du ska lära en valp att sitta; ha tålamod!

4. Börja inte i en för tidig ålder

Det är ingen bra idé att försöka lära en 12-veckor gammal valp hur vissel-kommandon fungerar. Fokusera på att valpen istället lär sig verbala kommandon ordentligt. Efter ungefär en månad av verbala kommandon kan du börja försöka med visselpipan, då har ni bättre kemi.

*Header-bilden i denna artikel är tagen härifrån!